Määrittelemme aluksi käsitteet ryhmän ja tiimin sekä niiden erot. Molemmat tarkoittavat joukkoa ihmisiä mutta käsitteiden sisällöt tarkoittavat eri asioita.
Ryhmä muodostuu aina kun samassa tilassa on ihmisiä. Ryhmällä ei välttämättä ole päämäärää tai tavoitetta. Ryhmä ei ole aina yhtenäinen ja sen jäsenillä voi olla omat tavoitteensa. Ryhmänjäsenillä ei ole myöskään rooleja samalla tavalla kuin tiimissä.
Tiimi on kiinteämpi kuin ryhmä. Tiimillä on yhteinen tavoite ja siihen pyritään enemmän kuin ryhmässä. Tiiminjäsenillä voi kuitenkin olla omat tavoitteensa mutta ne perustuvat tiimin yhteiseen päämäärään. Tiimillä on psykologinen sopimus tavoitteiden saavuttamisesta ja roolien jakamisesta. Jokaisella jäsenellä on tietty rooli ja jäsenet ottavat nopeasti vaadittavat roolit, jotta päämäärä saavuttettaisiin. Tiimin johtaja ei välttämättä ole muodollisesti määritelty mutta johtaja kuitenkin yleensä nousee tiimin jäsenistä (ottaa enemmän vastuuta tai jakaa tehtäviä). Menestyäkseen tiimissä olisi hyvä olla johtaja, joka varmistaa, että päämäärät/tavoitteet saavutetaan.
Johtamistaidot:
Johtamistaidoissa korostuu "sensemaking", joka tarkoittaa toiminnan järkeistämistä ja kokemuksien selittämistä. Meidän mielestämme sensemaking tarkoittaa sitä, että johtaja perustelee kaiken järkevästi (esim. miksi jokin muutos on tarpeen). Kirjassa sensemaking tarkoittaa yritysmaailmaan liittyvää käsitetta, joka tarkoittaa asioiden järkeistämistä. Sensemaking on tavallaan myös johtamispuhetta (jokapäiväistä puhetta ja motivointia). Sillä on pyrkimys yhteisen ymmärryksen tekemiseen sekä selityksien antaminen erilaisille tilanteille oman organisaation huomioon ottaen.
Muita tärkeitä asioita johtamistaidoissa ovat ihmissuhdetaidot, tekniset taidot (tarvitaan jonkinlaista tietoa omasta alasta vaikka asiantuntijat ovatkin apuna) ja käsitteelliset taidot (käsitteiden teoreettinen hallinta ei riitä vaan tarvitaan myös sovellustaitoja). Johtaja tarvitsee myös asemansa mukaan monia muitakin taitoja.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti